Sivut

sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Huippu-urheilija ei ole ihminen

Ei voi muuta sanoa kuin, että melkoiset muutama päivää takana. Ensinnäkin tahdon sydämeni pohjasta kiittää kaikkia kannustavasta, positiivisesta sekä ystävällisestä palautteesta. En ole kaikille pystynyt vastaamaan henkilökohtaisesti palautteen valtavan määrän takia. Tahdon sanoa kiitos teille kaikille.

On ollut upeaa kuulla, että on saanut jollekin toiselle ihmiselle hyvän fiiliksen, antanut voimaa, rohkeutta tai tehnyt jonkin positiivisen vaikutuksen toisen ihmisen elämään. Näitä kommentteja on tullut ihmisiltä sieltä urheilun sisältä, nuorilta, urheilijoilta sekä urheilun ulkopuolelta. Kirjoitus oli enemmän kuin onnistunut, jos yksikin ihminen sanoo, että teksti on helpottanut oloa tai saanut jotakin hyvää aikaan.

Tekstini saattoi antaa melko synkän kuvan omista tuntemuksistani, mutta fiilikset mistä kirjoitin olivat niitä huonoimpien hetkien tunnetiloja ja ajatuksia. Oma oloni ei ole koko aikaa sellainen, ei edes suurinta osaa ajasta. Kyseisiä ajatuksia sekä tuntemuksia kuitenkin tulee, viime aikoina enemmän kuin aikaisemmin ja tahdoin niistä avoimesti kirjoittaa. Syömishäiriön läheltä nähneenä tahdoin blogilla myös luoda keskustelua tähän ulkonäkökeskeiseen aikakauteen sekä sen luomiin paineisiin, niin urheilussa, kuin myös sen ulkopuolella. 

Tahdon vielä näin yleisesti muutamia asioita tuoda esiin ja samalla kommentoida muutamiin palautteisiin.

Tiedostan, että kyseinen kuntoni ei ole optimaalinen kisakunto. En ole sanonut sen olevan ja kuten tekstissäkin kerroin, niin pyrin pikku hiljaa takaisin sinne optimaalisemman suuntaan. Tiedän, että tietyssä haarukassa oleminen sopii osalle urheilijoista, mutta kaikki ovat yksilöitä. Paino ja rasvaprosentti eivät ole muotteja, mihin jokainen runnotaan. Kukaan ei voi sanoa painoa, joka on kaikille paras. Painoa ja ulkonäköä kytätään helposti liikaa. Jos urheilu ei kulje, niin ensimmäinen reaktio monella on, että pudota painoa. Jos uskomattoman tiukkakuntoisella ei urheilu suju, niin harvoin syytä haetaan painosta tai alhaisista rasvoista, vaikka se toimii myös niin päin. Melko nopeasti se ”virhe” haetaan vain siitä ”vääränlaisesta” ulkonäöstä.

Niistä ”Huippu-urheilija näyttää ja tekee asiat tietyllä tavalla aina ja jos ei tee, ei ole huippu-urheilija” -kommenteista heräsi muutama ajatus. Ketä kiinnostaa, että Usain Bolt syö kananugetteja? Ei ketään, hän tekee tulosta. Ketä kiinnostaa, että osa maailma parhaista juo, polttaa tai vetää nuuskaa? Ei ketään. He ovat maailman parhaita. Ketä kiinnostaa, että olympialaisissa pari urheilijaa oli ennen omaa finaaliaan baarissa juomassa? Ei ketään. Se tulos, tulos on se asia, jolla saat kaiken anteeksi. Jos et kuitenkaan tee sitä tulosta ja panostat paljonkin; et juo, treenaat kovaa, nukut hyvin, rakennat arkesi urheilun ympärille, et tupakoi, nuuskaa ja syöt melko hyvin, niin ketään ei kiinnosta. Et tee asioita, kuten huippu-urheilija tekee tai huippu-urheilijan tulisi tehdä. Ristiriitaista. Tähän yhdistettynä kommentit ”Huippu-urheilijat eivät katsele peiliin, heitä ei huoleta ulkonäkö.” Tämän sanovat ovat kaukana urheilun ytimestä, koska myös urheilussa, ihan siellä huipullakin, vellovat syömishäiriöt kertovat toista. Kuka on koskaan mennyt kysymään naisurheilijalta, kenellä on rasvat 9-10 %, että onhan sinulla kaikki hyvin? Syöthän sinä tarpeeksi? Useille se rehellinen vastaus on myös jäänyt kertomatta. Eikä se syömishäiriö aina edes näy ulospäin pieninä rasvoina.

Ulkonäkö ei aina kerro panostuksen määrästä. Treenasin muutama vuosi sitten 8-10 kertaa viikossa ja tunteja tuli keskimäärin melkeinpä 13–15 tuntia. Söin todella hyvin, en herkutellut, elin todellakin optimaalisesti. Treenasin kovaa.  En kuitenkaan laihtunut ja näytin ”väärältä” ja sairastelin. Lääkärit eivät osanneet sanoa mitään. Myöhemmin selvisi, että olin yliherkkä gluteenille. Gluteenin jättäminen muutti jo hetkessä ulkonäköäni paljon sekä helpotti huomattavasti sairasteluja sekä muita vatsaongelmia. Ei kannata aina kytätä vain sitä rasvaprosenttia. Se ei ole yhtäläisyysviiva panostukselle.

Minua haastateltiin myös mm NYT.fi:hin ja tahtoisin siitä yhtä kommenttiani hieman avata, joka ilmeisesti jotakuta hieman harmitti.

Sanoin: "Lavatilanteessa fitness-kilpailijoiden kroppa on laihdutuksesta täysin nääntynyt. Jos fitness-kilpailijan pistäisi juoksemaan edes kilometrin, sehän kuolisi."

Tämä tuli suustani näin ulos, mutta en aivan tätä sillä tarkoittanut. Fitneksessä lavakunnossa oleva kroppa, ei ole optimoitu maksimaaliseen tulossuorittamiseen. Tulossuorittamisella tarkoitan ennätystä esimerkiksi siinä 400 metrin tai tonnin juoksussa,  penkissä, kyykyssä tai maratonissa. Kroppaa on dieetattu kohtuu pitkään ja nesteet ovat minimissä. Yhdistettynä siihen, että ei sen lajin pointti ole maksimaalinen tulossuorittaminen, vaan tiettyjen kriteereiden puitteissa hyvältä näyttäminen. Tavoite, eikä edes treenaus, tue sitä täydellisen maksimaalisten tulosten saamista, siis esimerkiksi maksimi nopeutta, voimaa tai kestävyyttä. Olen siis ko. maailmaa nähnyt kyllä lähempääkin, kuin mediasta ja blogeista. Tästä huolimatta se yhtäläisyysviiva tuntuu olevan menossa välillä mielettömän rasvaton (rasvat siis oikeasti alle sen optimin) = huippu tulosurheilijan näköinen. Ainakin tietyissä lajeissa, myös siellä lajien sisällä.

Keskustelua on herätetty paljonkin ja on ollut uskomattoman hienoa huomata, että suurin osa on ollut positiivista ja järkevää. Harmillista tosin on, että rakentavan negatiivisen palautteen antaminen tuntuu olevan melko vaikeaa melkeinpä kaikille, etenkin täällä blogin kommenteissa.

On ollut melko hurjaa myös huomata osan yleisurheiluvalmentajien asenne tähän asiaan. Luin Late Hollon blogin tästä aiheesta ja seurasin siitä herännyttä keskustelua muualla somessa. Oli siellä hyviäkin pointteja, mutta viesti oli selvä: huippu-urheilija ei ole ihminen. Inhimillinen ei saa olla, lihominen ei ole sallittua, heikkous ei ole suotavaa. Jos joskus näin käy ja lipsut, olet luovuttaja. Et ole fiksu tai kunnianhimoinen, jos et aina pidä kroppaa ja ravintoa täydellisen hallinnassa. Tässä myös suuren ristiriidan luovat lukemattomat esimerkit, joissa kovaa tulosta tehdään melko rennollakin otteella. Olisivatko kaikki sittenkin yksilöitä? Tekstissä ja keskustelussa oli paljon hyvää, mutta urheilijana, jotenkin uskomatonta ajatella, kuinka vähän inhimillisyyttä huippu-urheilijoille sallitaan.

Tiedän, että tällä hetkellä en tee asioita, kuten huippu-urheilija. Tein niitä pitkään, kuten huippu-urheilijan ”kuuluukin”. Kehitystä ei tullut, tulokset eivät olleet sellaisia, kuin piti olla. Tein kaiken todella fanaattisesti ja kroppa sekä pää hajosivat parin vuoden jälkeen, hetkellisesti. Nyt on lähdetty rakentamaan tätä polkua uudestaan. Se tapahtuu omalla kohdallani pikku hiljaa, pienin askelin. Itselleni oikeaa tyyliä haetaan ja siihen huippu-urheilijan arkeen palataan taas pala palalta takaisin. Näin minä sitä yritän parhaalla mahdollisella tavallani. Virheitä tulee matkan varrella, joskus epäilyttää, joskus oma peilikuva ahdistaa, joskus olen ihminen. Peili ei ole itselläni todellakaan pääosassa, vaikka joku sen kuvan ehkä sai. Tämä ei silti tarkoita, etteikö joskus se peilikuva tunteita suuntaan ja toiseen herättäisi.

En ole käyttänyt itsestäni titteliä ”huippu-urheilija”, vaikka puhun huippu-urheilijan arkeen palaamisesta ja pyrkimisestä. En tituleeraa itseäni sellaiseksi, vaikka otsikossa otankin kantaa huippu-urheilijan määritelmään. En myöskään viime tekstissäni sitä käyttänyt, sen nimikkeen antoivat he, jotka kokivat määritelmän täyttyneen. En osaa itsekään tehdä sitä täydellistä jakoa, että missä se oikean määritelmän raja menee. Monet käyttäytyvät, kuin huippu-urheilijat eivätkä silti pääse sinne arvokisoihin tai mitaleille. Toiset menevät melko kaukana siitä optimaalisesta arjesta ja tekevät silti kovaa tulosta. Itselle sanan käyttö on ollut vaikeaa viime aikoina, koska ongelmia on tullut; en ole sitä käyttänyt. Se oli myös vaikeaa siellä 23-vuotiaiden EM-kisoissa, kun radalle piikkarit jalassa menin, koska omat tavoitteet olivat niin korkealla ja EM-kisat olivat vasta ”pieni saavutus” matkalla sinne. Huippu-urheilija? En osaa sanoa. Toivon mukaan omalla mittakaavallani sen määritelmän vielä joskus täytän, koska se on ainoa mittakaava, mikä oikeasti merkitsee.

Kaikesta huolimatta minä aion sinne parhaaseen mahdolliseen tulokseen ja tuloksen tekoon pyrkiä, ihan niiden kaikkien omien inhimillisten piirteideni, virheideni sekä tunteiden kera.




15 kommenttia:

  1. taas hieno kirjoitus!olet tosiaan osunut arkaan ja vaikeaan kohtaan kun asia on niinpaljon huomiota saanut,hyvä!stereotypioita pitääkin ravistella!liityin viime kirjoituksesi jälkeen lukiaksesi,koska haluan seurata ja mahdollisesti vaikka tsempata täältä ruudun takaa sinun tekemisiäsi ja paluutasi juoksu radoille! tsempit ja hyvää joulun aikaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä selkeästi oli paikallaan teksti, koska niin paljon huomiota tuli ja hyvä niin, koska aihe oli tärkeä! Toivottavasti viihdyt lukijana ja hyvää joulun aikaa sinnekin :) !

      Poista
  2. Sinulla on Noora pysynyt pitkään kynä hyvin hallussa ja erinomaisia kirjoituksia. Nytkin näissä kahdessa tuoreimmassa paljon hyviä havaintoja ja kommentteja. Mutta myös minun mielestäni melkoinen "sokea piste". Se että Usain Bolt syö nuggetteja tai joku muu huippu tekee jotain muuta vastaavaa sallitaan heille tasan niin pitkään kun he ovat huipulla. Sen jälkeen heiltä kysytään samaa kuin muiltakin eli jos tosissaan tähtää lajinsa huipuksi niin miksi ei ole valmis tekemään _kaikkea_ sen eteen eli kaikkea mikä mahdollistaa että voisi olla hitusen parempi ja siten lähempänä huippua. Kuten pyöräilyn Sky-tallin pomo Dave Brailsford sanoi että äärimmäisen tiukassa kilpailussa pitää olla valmis hyödyntämään jokainen pienikin tarjolla oleva etu ("marginal gain").

    Lauri Hollon kirjoitus oli mielestäni tiukka, mutta asiallinen. En ole samaa mieltä tulkintojesi kanssa. Laurihan sanoi vain mikä erottaa menestyjän ja haaveilijan. Toki saa olla inhimillinen, lihoa, lipsua jne. MUTTA jos ei ole sattunut saamaan perintönä aivan poikkeuksellista perimää niin siinä kohtaa on hyvä itse tiedostaa että on asteikolla siirtynyt menestyjästä kohti haaveilijaa. Huippu-urheilijan ehdot eivät vaan täyty. Ei siinä mitään väärää ole, voi hyvin vaihtaa oman elämän ison jutun joksikin muuksi kuin huippu-urheilijaksi tulemiseen. Mutta on vain mielestäni itsensä pettämistä jos jatkaa haaveilua jostakin mihin ei enää ole edellytyksiä, joko itsestä riippuvista tai riippumattomista tekijöistä johtuen. Ei se Laurin viesti sen kummempi mielestäni ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensinnäkin kiitos asiallisesta haastavasta palautteesta! Näitä kaipaan ja on todella mukava saada omia mielipiteitä pohtimaan pistäviä palautteita, joissa tarkoituksena ei ole olla ilkeä, nälviä tai saada huonoa fiilistä. Kiitos myös kehuista.

      Kommenttiin. ymmärrän tuon hyvin ja ymmärrän myös sen, että se lipsuminen sallitaan vain niin kauan, kunnes on huipulla. Toisaalta tällä myös tarkoitan koko asian nurinkurisuutta ja sitä, kuinka heille, jotka eivät menesty mutta panostavat valtavasti, ensimmäinen reaktio usein on, että et yritä tarpeeksi/treenaa tarpeeksi. Se ei aina ole se tilanne. Toisaalta myös noita huippuja seuranneena sekä heistä kuulleena myös tämä Suomen fanaattinen asenne on pistänyt mietityttämään, ihan myös itse urheilijana sitä kokeilleena. Voisiko siinä rennossa otteessa olla perää? Tietenkin pitää panostaa paljon ja tehdä asioita paljon oikein ja optimaalisesti, mutta voisiko se pieni lipsuminen joskus (siis ei aina, mutta joskus) olla ihan sallittua tai se tietty rentous kuten ne ajoittaiset kananugetit. Mitä jos sillä tietyllä rentoudella pääsisikin pidemmälle? Näitä esimerkkejä yleisurheilussa on ollut yllättävän monta ja itse huippuja seuranneena olen jopa yllättynyt, kuinka "ei suomalaisen fanaattista" se tekeminen usein on. Jotenkin Suomessa ehkä nähdään vain se "yksi oikea muotti". Auta armias jos hymyilet ja olet iloinen treeneissä ja teet rennolla otteella, vaikka sillä voi tulla kovempaa tulosta kuin sillä hampaat irvessä tekemisellä. Ja siis rento ote on suhteellinen ja sillä tarkoitan, että panostat todellakin paljon ja treenaat paljon, mutta elämä ei niihin pienimpiin lipsumisiin tai "paheisiin" kaadu. Olisi hienoa kuulla jos ne ihan huiput joskus avaisivat omaa elämäänsä (siis ei kiillottaen ja omaa egoa pönkittäen ja ne imagoa "huonontavat" asiat unohtaen) vaan ihan rehellisesti, että millaista se on ollut se tekeminen.

      Toisaalta myös itse koen, että kuka tahansa saa haaveilla siitä huippu-urheilijaksi tulemisesta ja pyrkiä siihen, vaikka siihen ei täydellisesti kaikkia edellytyksiä ole. Jos urheilu ja huippu-urheilijaksi tavoitteleminen tuo onnea, hyvää fiilistä sekä sisältöä elämään, niin tietenkin. Kyllä sieltäkin monia upeita juttuja voi tulla vaikka ihan sinne maailman huipulle ei pääsisi. Tiedän, että Hollo on toimittaja ja tyyli on tietty toimittajilla, mutta kyllähän sitä kaikki voivat yrittää ja unelmoida, vaikka ne todennäköisyydet onnistumiselle ovat melkeinpä nolla. Mieluummin yrittää ja epäonnistuu, kuin jättää yrittämättä jo ensimmäisten virheiden kohdalla.

      Poista
  3. " Olisivatko kaikki sittenkin yksilöitä? Tekstissä ja keskustelussa oli paljon hyvää, mutta urheilijana, jotenkin uskomatonta ajatella, kuinka vähän inhimillisyyttä huippu-urheilijoille sallitaan."

    Toki näin. Samankin lajin piiristä löytyy huipulta kovin erilaisia treenitapoja, persoonia ja vartalon rakenteita. Verrataanpa persoonina keihäänheittäjiä Hannu Siitosta ja Jorma Kinnusta. Ensimmäinen on itse rauhallisuus ja jälkimmäinen tulta ja tappuraa. Entä ruumiinrakenteeltaan Uwe Hohnia ja Jorma Kinnusta...?

    Vuonna -57 kolme Olavia juoksi alle ME:n tonnivitosella. Yksi heistä, en muista kuka, lihoi tyypillisesti n. 10 kg talven aikana. Ei näköjään estänyt tuloksen tekoa.

    Mitä on hyvinsyöminen huippu-urheilijalla? Siitäkin on varmaan eri näkemyksiä. Perehdyin itse aikanaan Lasse Virenin ruokavalioon. Tässä linkki juttuun.

    http://sundqvist.blogspot.fi/2011/03/lasse-virenin-evaat-tarkastelussa.html

    Tein myös jatko-osan. Huomautan, etten ole ravitsemuksen, terveyden tai urheiluvalmennuksen ammattilainen. Olen ravitsemusasioista kiinnostunut maallikko. Entinen läski, nykyinen ylipainoinen. Ruma ankanpoikanen, joka yritti kyllä kovasti, mutta ei omannut lahjoja yleisurheiluun :)

    Onnea Nooralle urheilun parissa ja myös yritykselle, jonka perustitte.

    Sami Uusitalo
    Dipl. ins. Espoo





    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vitsit luin tuon Virenin ruokapäiväkirjaa, melkoista :D Tuntuu tää oma ruokavalio aikamoiselta hifistelyltä, mutta toisaalta kaikki tyylillään ja juurikin; toiselle sopii toinen ja toiselle toinen. Hyviä esimerkkejä noista erilaisista tyypeistä ja tyyleistä!

      Kiitos onnitteluista ja hyvää joulua :) !

      Poista
  4. Me ollaan kuljettu nuoruusvuosina monet Sm-kisat ja sm-viestit ja muistan hyvin ne "Toijalan kaksoset", joilla oli aina aivan mieletön asenne urheiluun. Calling teltassa kaikki istui hiljaa jännittyneinä, mutta teillä oli aina vauhti päällä ja saitte muut nauramaan! Teitte urheilusta hauskaa ja muistutitte omalla asenteellanne siitä ajatuksesta myös meille muille urheilijoille- urheilun perimmäinen tarkoitus on nauttia siitä mitä tekee. Tuntuu jopa helpottavalta, että sen huikean ilon ja energian sekä kovan tulosten tahkoamisen takaa löytyy ihan oikeita "inhimillisä ihmisiä", jotka ovat kamppailleet aivan samojen tunteiden kanssa, kuin mitä itsekin ja moni muu kanssaurheilija kävi tuolloin läpi. Jatka Nora taistelua ja kävele porras portaalta kohti unelmiasi! Onneksi sanot ääneen asioita, joista monet eivät uskalla puhua. Uskallat herättää keskustelua! Enpä usko, että on montaa huippu-urheilijaa, joka vaikeina ajankohtina jaksaa tahkoa aina vain eteen päin ilman todella jykevää tukiverkostoa. Siksi kuulostaa vähän naivilta, että moni valmentaja tokaisee "huippu-urheilija käyttäytyy aina huippu-urheilijan tavoin"itsekin läheltä nähneenä voin todella sanoa, että ei pidä muuten paikkansa. Ei elämä ole niin mustavalkoista, kun on kyse ihmisistä! ....Mutta muista vaikeimmillakin hetkillä pitää mielessä se nuoruuden asenne! Sillä voit päästä mihin tahansa ikinä haluat! Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vitsit aivan ihana kommentti kiitos! Siis pisti muistelemaan noita junnuaikoja kun Nellin kanssa mentiin melkoisella menolla ja meinigillä juurikin callingissa ja kyllä sao aika paljon nyt itseänikin hymyilemään nuo muistot. Tänään muuten treeneissä ajattelin ja taisin Emmalle sen sanoakin, että tuli ihana kommentti blogiin ja, että aion muistaa sen: millaista se oli nuorena ja millainen fiilis oli tehdessä treeneissä ja siellä kisoissa. Siitä olen pyrkinyt kyllä pitämään kiinni, mutta kyllä se on aina väliin hyvä muistutella itselle näitä juttuja!

      Kyllä, me kaikki ollaan ihmisiä ja tuntuu, että tässä maailmassa hyvin marginaaliosa asioista on ihan mustavalkoista. Ei edes siellä huippu-urheilussa. Kiitos kommentista ja tsempeistä sekä hyvää joulua :) !

      Poista
  5. Nykyään SUL sanelee, että yleisurheilevan nuoren tavoite Suomessa on aikuisten arvokisamitali. Estetään 18-vuotiaita osallistumasta oman ikäryhmänsä kansainvälisiin arvokisoihin. Tiedän, että on puhtaasti urheilevia nuoria, joita ei aikuisten (lue: mm. dopinginkäyttäjien, kärylomalta ja kolmen vuoden lisenssittömältä tauolta palanneiden pilaamat) arvokisat kiinnosta, vaan haluaisivat nauttia mieluummin nuorten arvokisojen iloisemmasta ja paljon rehellisemmästä tunnelmasta. Osallistumisen ilosta ja kansainvälisistä urheilijakontakteista ennen kaikkea. Toki toivoen, että testit kehittyisivät ja laji puhdistuisi myös aikuisten arvokisoissa. Inhimillisyyttä ja yksilöllisyyden kunnioitusta puuttuu, jokainen kuitenkin itse on oikeutettu määrittelemään, kuinka paljon urheilulle elämästään antaa.

    Tämä aikuisten arvokisamitalien perään kuolaava herrakerho on suomalaisen yleisurheilun suurin uhka. Urheilemisen ilo ja puhtaan urheilun periaate ei ole keskiössä, vaan arvokisarajat ja mitalit. Edellinen anonyymi kirjoittaja kehui teidän iloisuuttanne aikanaan, ja toivoa sopii, että sellainen urheilemisen ilo vielä joskus suomalaisessa nuorisoyleisurheilussa olisi mahdollista. Niin kauan kuin nuorten maajoukkueita kasvatetaan piilossa kv. arvokisojen dopingtesteiltä suomalainen yleisurheilu kerää kyseenalaista mainetta maailmalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo nuo "kärylomat" ovat paljon omiakin kavereita puhuttaneet ja itse asiassa meistä ei kukaan osannut varmuudella sanoa, että testataanko silloin urheilijoita? Toivon todella että testataan, mutta jos lisenssiä ei ole, niin pahoin pelkään, että ei. Kyllä ilo on jotenkin aika etäinen termi ainakin yleisurheilupiireissä. Tai tältä itsestäni tuntuu. Jäpitetään niin paljon, veren maku suussa ja pelkästään ne mitalit mielessä. Totta kai nekin siellä mielessä kuuluu olla, mutta jälleen tässä näkee sen, että kaikki jenkit on tullut pitään hauskaa kaikkiin kisoihin ja jos yksikin suomalainen sen sanoisi, niin melkoinen haloo siitä tulisi. Noh, mutta itse olen tullut kyllä pitämään hauskaa, nauttimaan ja toivon mukaan ottamaan muutamia mitaleita siinä kyljessä !

      En tuohon "kasvatetaan piilossa" ajatukseen osaa sanoa, koska en näe asiaa noin. Etenkin kun tiedän, että yleisurheilussa Suomessa testataan todella kovalla kädellä ja koen lajin Suomessa erittäin puhtaaksi. Siis jos nyt koppia sain kommentistasi?

      Poista
  6. En ymmärrä miksi huippu-urheilijoilta vaaditaan täydellisyyttä kaikessa mitä he tekevät. esim. omg! Tero Pitkämäki Nähtiin hesburgerissa syömässä kerrosateriaa vaimonsa kanssa! (Tuo on omasta päästä keksitty) Tästä lähtisi liikkeelle juoruja joiden mukaan Pitkämäki lopettaa uransa tai ei enää tähtää huipulle yms. Mielestäni sellainen on typerää. Miksi huippu-urheilijoille ei sallita pieniä paheita. Kysyisinkin arvostelijoilta: Oletko itse yrittänyt elää median tarkkailtavana, treenata paljon, syödä täysin terveellisesti, ja olisitko valmis tekemään tätä monta vuotta?

    Haluan sanoa vielä tähän loppuun, että itse arvostan urheilijoita todella paljon, tuli varmaan jo sanottuakin, mutta itse en olisi valmis tuollaiseen elämään

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Juu kyllä tässä joskus on itsekin miettinyt, että mitähän järkeä tässä hommassa on, mutta kun on palo tekemiselle niin ei se menoa haittaa, vaikka joskus mietityttääkin :P ! Vaatimukset tuntuvat olevan melko kovat kautta linjan, tosin tässä jälleen media ei välttämättä esitä yleistä mielipidettä.

      Kiitos joulun toivotuksesta ja hyviä pyhiä sinnekin :) !

      Poista
  7. Oikein mukavaa joulua sinulle Noora, ja muille! :)

    VastaaPoista
  8. Huh mitä juttuja. Ja äärettömän mielenkiintoisia.

    Olen itse työskennellyt nuorten ja nuorten aikuisten parissa nyt pari vuosikymmentä. Ehkä tästä johtuen minun silmiini ponnahti eräs näkökulma...

    Hollo ilmaisee, että ravitsemusosaaminen on kasvatus- ja valmennusasia, jossa onnistumisen käypä mitta on urheilijan toivotunlaiseksi kypsynyt suhde sekä omaan kehoon että edistymisen vaatimuksiin. Hän ei jätä nuorta yksin vastuuseen, vaan korostaa asian varhaisen esille ottamisen tärkeyttä ja vastuun luonnetta: todellinen vastuullisuus on mahdollisimman hyvää ennakointia.

    Mutta mitä on urheilu tekijälleen? Mielestäni sellainen nuori aikuinen, joka osoittaa hienoja ikäisensä elkeitä muilla elämänaloilla ei urheile siksi, että se olisi haihattelijan keino vältellä aikuistumisen haasteita. Hän ei myöskään urheile siksi, että Hänellä ei ole muuta sosiaalista lokeroa ihmisten keskuudessa. Ei, vaan urheilu asettuu katseltavaksi jo elämäntapana. Muilla elämänaloilla toimiminen ja kyky tehdä mielekkäitä valintoja tarvitsee pohjaksi tekijänsä minuuden. Näin urheilu on myös kaikkea muuta kuin urheilua.

    Eli kukapa ehdoin tahdoin sormeilisi tuon kaiken rikki? Ei kukaan. Jos kuitenkin tulee hetki jolloin huomaa sen tutuimman itsensä karanneen vähän peiliä kauemman, niin kyllä sen osaa mennä ikävissään etsimään. Ja sieltähän se harjoittelijan arjesta löytyy.

    Tämän kirjoitan varoen, koska näplin jo Toisen persoonaa. Kirjoitit Noora, että uuvuit. Se on painava sana. On mielestäni inhimillisesti arvokasta, että henkinen varoventtiilisi toimii päästämällä Sinut asioista irti. Toisilla se toimii ankaruuden ja pedanttiuden suuntaan. Tekeekö se Sinusta ihmisen, joka lyö liinat kiinni aina, kun on haastetta? Ei todellakaan tee. Se tekee ihmisen, jolla terve jaksamisen mittaristo turvanaan elämässä jossa on paljon mielenkiinnon kohteita.

    Turvallista matkaa!



    VastaaPoista